Aki Nummelinin vaikuttajasivu

Aki Nummelinin vaikuttajasivu

       
 

”Minä en vaikene vääryyksistä”

 
       
       
 

Linkit

Etusivulle

Kirjoituksia

Vaikuttaminen

Taustaa


Aki Nummelin
 
       
       
 

Hyvin menee?

Missä Porin kouluruokailu?

Porin politiikka kusee reisille

PUUVILLAN KIRJASTON PUOLESTA!

Vaihtoehdot pohdintaan

Vanhustyö tarvitsee resursseja – ei julkilausumia

Adressi veden puolesta on olemassa

Miksei Viksun anneta palata?

 
       
       
 

Hyvin menee?Olen seurannut viime vuodet kauhistellen Porin kaupungin päätöksentekoa. Viime ja kuluvan vuoden talousluvut näyttävät noin 40 miljoonan alijäämää, mikä lain mukaan on seuraavien vuosien aikana katettava. Kaupunki on käyttänyt rahansa mm. kannattamattoman lentoliikenteen tukemiseen, eikä pitkäaikaistyöttömien sakkomaksuja ole leikattu, vaikka kykyä siihen olisi ollut.
Nyt on edessä matokuuri, joka leikkaa kaupunkilaisten palveluja rajulla kädellä. Voidaan esittää vakava kysymys, onko Porin kaupunki enää olemassa asukkaita vai päättäjiä varten. Pahinta on vanhusväestön kohtelu. Vanhainkoteja lakkautellaan, eikä kunnollista vastausta siitä, mihin vanhukset sijoitetaan, anneta. Lopputulos lienee ”sijoitus” kotiin, missä hoitaja käy silloin tällöin pikaisesti piipahtamassa. Vanhukset joutuvat loppuelämänsä viettämään kotona peläten kaatumista tai kuolemista ilman, että ketään olisi vierellä. Mikäli rahaa löytyy, pääsee yksityiselle kyllä hoitoon. Porilaisten jako hyvin- ja huonosti toimeentuleviin vahvistuu, eikä kukaan tunnu välittävän.
Kirjastojen lakkauttaminen kirpaisee. Vedin 1990-luvun kansalaisliikettä, joka vastusti kirjastojen lakkautuksia. Kirjastojen tehtävänä on mahdollistaa sivistyksen jakautuminen tasa-arvoisesti ilman, että lompakon paksuudella on väliä. Nyt kirjastot ovat päättäjille pelkkä menoerä.
Urheilupaikkojen käyttömaksujen nosto vaikuttaa urheiluharrastusta vähentävästi. Se taas näkyy – viiveellä – sairastuvuuden lisääntymisenä, mikä taas nostaa yhteiskunnan kuluja, mikäli sairaista tulevaisuudessa vielä välitetään.
Kirjurinluodon kehittämättömyys on suoranainen häpeä. Viksu Mustavariksen ”poisto” saarelta oli kyllä vihonviimeinen tempaus. Mitä ohjelmaa lapsiperheille enää on?
Eikä lista tähän loppuisi, mutta jo tämän jälkeen sopii esittää kysymys ”hyvinkö menee?”

Aki Nummelin
Pori
 
 
 

Sivun alkuun

 
       
       
 

Missä Porin kouluruokailu?Perusopetuslain 31 pykälässä todetaan opetuksen maksuttomuudesta seuraavaa: ”Opetukseen osallistuvalle on annettava jokaisena työpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu, täysipainoinen maksuton ateria.” Tämä perusopetuslain pykälä ei Porissa nyt toteudu.
Voidaan väittää, että koska oppilaat eivät kokoonnu kouluun, ei ateriaa voida järjestää. Kuitenkin esimerkiksi Raumalla on koululaisille järjestetty eväspaketit. Totta kai tällaisen järjestelyn pitäisi olla mahdollista myös maakunnan pääkaupungissa.
Ellei puhuta opetukseen osallistuvien laillisesta oikeudesta maksuttomaan ateriaan, voidaan ottaa huomioon myös asian taloudellinen vaikutus. Tällä hetkellä porilaiset vanhemmat joutuvat pulittamaan pitkän pennin lastensa koulunkäynnin aikaisesta ruokailusta. Tämä vaikeuttaa entisestään heidän taloudellista selviämistään, kun lomautukset painavat päälle ja suuri osa pienyrityksistä on joko pistänyt ovet kiinni kokonaan tai toimii vajaateholla.
Pori on ainakin aikaisemmin väittänyt olevansa lasten ja nuorten kaupunki. Tässä nyt punnitaan, onko se sitä muutenkin kuin sanojen tasolla.

Aki Nummelin
Pori
 
 
 

Sivun alkuun

 
       
       
 

Porin politiikka kusee reisillePorin kaupunginhallituksen puheenjohtaja (SK 12.8) pyytää puolueilta yhteistyötä talouden kuntoon saattamiseksi. Tätä yhteistyötä on kuitenkin jo harjoitettu ja sen ”hedelmiä” ovat muun muassa vuosittain lentoliikenteeseen heitetyt hukkamiljoonat sekä paisutettu hallintohimmeli, missä tärkeintä on ollut omata joko oikea jäsenkirja tai oikeat sukulaiset.
Säästöpotentiaalia siis olisi vaikka kuinka paljon, mutta nyt sitä suunnataan yksinomaan kuntalaisten palveluihin.
Toiseksi loputon säästämisintoilu johtaa siihen, että ihmiset kaikkoavat kaupungista. Jatkuva synkistely, oman edun tavoittelu ja palveluiden heikentäminen ovat jo nyt johtaneet siihen, että asuntomarkkinat eivät Porissa toimi kunnolla. Ironia on siinä, että väki ei pääse edes muuttamaan kaupungista pois, kun eivät saa talojaan ja kämppiään myytyä. Toisaalta harvat tänne myöskään muuttavat tällä menolla.
Puheenjohtajan haastattelun otsikon mukaan veronkorotuspaine on iso. Valitettavasti verojen korottaminen ei paljon auta, jos ihmisillä ei ole, mistä maksaa.
Porilaisia pelotellaan myös sillä, että mikäli talouden alijäämää ei saada katettua, joudutaan valtiovarainministeriön selvitysmenettelyyn. Tätä ei kuitenkaan kannata pelätä, sillä valtiovarainministeriö ei voi ottaa kaikkia Suomen kuntia hoitaakseen; ihan jo perustuslain takaamaan kuntien itsehallinnon vuoksi.
Sopii myös kysyä, mitä kaupungin johto aikoo tehdä hankkiakseen kaupunkiin uusia työllistäviä yrityksiä? Ne nimittäin eivät tule odottelemalla.
Nykymeiningillä Porin kaupunki kusee omille reisilleen; väki kaikkoaa ja edessä on loputon säästöjen suo. Viimeinen sitten sammuttaa valot.

Aki Nummelin
Pori
 
 
 

Sivun alkuun

 
       
       
 

PUUVILLAN KIRJASTON PUOLESTA!


Haluatko toimia Puuvillan kirjaston säilyttämiseksi?
Nyt on oikea hetki!
Tule keskiviikkona 11.9 klo 18 Puuvillan toiseen kerrokseen Ristorante Momentoon yhteiseen kokoontumiseen, missä perustamme toimintaryhmän Puuvillan kirjaston puolesta.
Tervetuloa!!
Järjestää Pro Puuvillan kirjasto / Nuori Pori 2100 ry
 
 
 

Sivun alkuun

 
       
       
 

Vaihtoehdot pohdintaanOnko lentoliikenne Porista Helsinkiin välttämätöntä? Se kuluttaa kaupunkilaisten varoja miljoonan vuodessa ja saastuttaa ilmakehää. Vaihtoehtona taksilla Tampereelle ja sieltä kahdessa tunnissa junalla Helsinkiin. Odotteluineen ja vaihtoineen lentomatka ei edes ole kovin paljon nopeampi vaihtoehto ja junassa kiireiset liikemiehet voivat työskennellä.
Onko kirjastojen lakkautus välttämätöntä? Ei sekään ole, sillä säästö Käppärän ja Puuvillan lopettamisesta vain noin 44 000. Kaupunginvaltuustolta rotia ja parin kokouksen palkkiot tärkeän kansansivistyksen tukemiseen. Lisäksi Puuvillan työntekijän palkkaukseen voidaan käyttää nyt nousevia valtion työllistämismäärärahoja.

Aki Nummelin
Pori
 
 
 

Sivun alkuun

 
       
       
 

Vanhustyö tarvitsee resursseja – ei julkilausumiaPorin kaupunginhallituksen jäsen Raisa Ranta kyselee (SK 11.2), onko inhimillinen vanhuus mahdoton tehtävä. Kaupunginhallituksen jäsenenä hänellä olisi kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten kunnallisena palveluna hoidettava vanhustyö järjestetään. Ovatko asiat Porissa kunnossa?
Oma äitini on kerrostalohuoneistossaan lähes tulkoon vankina, koska kaatumisen seurauksena ei käsi enää toimi kunnolla ja fyysinen kunto on ajautunut – iän myötä – varsin heikoksi. Tilanne hänen osaltaan on aika lailla normaali, sillä vanhuus ei tule yksin, kuten sanotaan.
Kysymys onkin nyt siitä, miten kaupungin palvelut hänen osaltaan toimivat. Eivät mitenkään, sillä kaiken tuen hän saa omaisilta. Kaupunki ei järjestä kotiapua. En oikein enää tiedä, miten huonossa kunnossa vanhuksen pitäisi olla, jotta kaupungilta tukea saisi. Entisenä yrittäjänä äitini on kuitenkin oman osuutensa veroina maksanut, mutta nyt kun hän itse tarvitsisi apua, ei sitä heru.
Kunta on se taho, joka palkkaa myös vanhustyöntekijät. Laitetaanko Porissa rahat oikeaan paikkaan – vai palavatko ne pikemminkin lentovälillä Pori-Helsinki? Kaupunki voisi myös helposti säästää rahaa esimerkiksi Kelalle maksettavista sakkomaksuista kouluttamalla ja työllistämällä työttömiä vanhustyöhön. Mutta kun työllisyysmäärärahojakin on sopivasti leikattu miljoonilla, niin minkäpä teet?
Raisa Ranta tuntuu odottelevan maan hallituksen tekevän ihmeitä hoitajamitoituksen saattamisella kuntoon. Mutta jos vanhus ei pääse hoidettavaksi, mitä apua on hoitajamitoituksen nostosta?

Aki Nummelin
Pori
 
 
 

Sivun alkuun

 
       
       
 

Adressi veden puolesta on olemassaTekstaripalstalla kyseltiin, onko olemassa adressi Porin Veden osakeyhtiöittämistä vastaan. Vastaus on, että on. Adressit.com -nettisivulta sellainen löytyy nimellä ”Porin Vesi pidettävä kunnallisena liikelaitoksena”.
Porin kaupunginhallitus päätti 22.6 tilata selvityksen Porin Veden osakeyhtiöittämisestä, jotta voidaan kerätä varoja kaupungin uhkaavan alijäämän kattamiseksi. Laki vesihuollosta määrittelee vesimaksujen keräämisen tarkoitukseksi vesi-investointien rahoittamisen ja korkeintaan kohtuullisen tuoton pääomalle.
Porin kaupunginhallitus kuitenkin tavoittelee useiden miljoonien keräämistä ja jos sillä on tarkoitus kattaa esimerkiksi lentoliikenteen miljoonakulujen kattamista, niin silloin toimitaan lain kirjainta ja henkeä vastaan.

Aki Nummelin
Pori
 
 
 

Sivun alkuun

 
       
       
 

Miksei Viksun anneta palata?Satakunnan Kansan tietojen mukaan Kirjurinluodon leikkipuistoon tulee esteetön musiikkileikkipuisto instrumentteineen, väreineen ja kiinnostavine pintoineen.
Hienoa, mutta Kirjurinluodossa käyvät lapsiperheet haluaisivat Viksu Mustavariksen palaavan sinne. Viksun kuvia näkee edelleen joka puolella Kirjurinluotoa ja siitä on muodostunut Kirjurinluodon tunnus. Kuten pitää ollakin, sillä jokainen omanlaatuinen alue tarvitsee oman tunnuksensa. Viksu on juuri sellainen ja lapset haluaisivat hänen kanssaan leikkiä.
Viksu Mustavariksen palauttaminen Kirjurinluotoon toisi myös töitä. Porilaiset nuoret tarvitsevat töitä ja sitä he voisivat Viksun kanssa tehdä. On käsittämätöntä, että kaupunki kieltäytyy edes keskustelemasta tästä asiasta.

Aki Nummelin
Pori
 
 
 

Sivun alkuun

 
       
       
  Käy tykkäämässä Facebook-sivustani